Skip to content
Inici » AICE – RECE

AICE – RECE

Associació Internacional de Ciutats Educadores

Fundada l’any 1994, l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) és una Associació sense ànim de lucre. Aquesta està constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores, que és el full de ruta de les ciutats que la componen. Qualsevol govern local que accepte aquest compromís pot convertir-se en membre actiu de l’Associació, amb independència de les seues competències administratives. Al tancament de l’exercici 2016, el nombre de membres ascendeix a 488 ciutats de 36 països de tots els continents.

 

Objectius de l’AICE

  • Proclamar i reclamar la importància de l’educació a la ciutat.
  • Posar en relleu els vessants educatius dels projectes polítics de les ciutats associades.
  • Promoure, inspirar, fomentar i vetllar pel compliment dels principis recollits en la Carta de Ciutats Educadores (Declaració de Barcelona) a les ciutats membre, així com assessorar i informar els membres sobre el foment i implantació d’aquests.
  • Representar als associats en l’execució de les finalitats associatives, relacionant-se i col·laborant amb organitzacions internacionals, estats, entitats territorials de tot tipus. D’Aquesta manera, l’AICE ha de ser un interlocutor vàlid i significatiu en els processos d’influència, negociació, decisió i redacció.
  • Establir relació i col·laboració amb altres associacions, federacions, agrupacions o Xarxes Territorials, especialment de ciutats, en àmbits d’acció similars, complementaris o concurrents.
  • Cooperar en tots els àmbits territorials en el marc de les finalitats de la present Associació.
  • Impulsar l’adhesió a l’Associació de ciutats de tots/es.
  • Impulsar l’aprofundiment del concepte Ciutat Educadora i les seues aplicacions concretes en les polítiques de les ciutats, a través d’intercanvis, de trobades, de projectes comuns, de congressos i de totes les activitats i iniciatives que reforcen els llaços entre les ciutats associades, en l’àmbit de les delegacions, xarxes territorials, Xarxes Temàtiques i altres agrupacions.  

 

Red Estatal de Ciutats Educadores (RECE)

Als estatuts de l’AICE es preveu la constitució de xarxes territorials o temàtiques.  Sota aquest aixopluc, l’any 1996 a la ciutat de la Corunya es va constituir la xarxa territorial que va donar peu a la Red Estatal de Ciudades Educadoras. La RECE s’ha organitzat durant aquests anys amb unes normatives d’ús consensuades entre tots els seus membres i inspirades en els estatuts de l’AICE. L’objectiu és potenciar les relacions amb altres institucions constituïdes per ciutats del territori espanyol. Entre aquestes trobem la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i d’altres organitzacions similars a les corresponents comunitats autònomes.

La RECE es constitueix l’any 1996 conforme a l’article 29 dels Estatuts de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). En el període 2003-2005, essent la ciutat de Gijón/Xixón la coordinadora de la RECE, la Comissió de Seguiment aprova la creació de distintes xarxes temàtiques en el territori espanyol. La finalitat era promoure l’intercanvi d’idees i bones pràctiques, el treball en comú i la col·laboració entre ciutats de la RECE al voltant de temes definits. Les distintes xarxes temàtiques exposen els seus treballs en l’Encontre Estatal de Ciutats Educadores corresponent al seu període de treball.

Ontinyent forma part de la Xarxa Temàtica, liderada per la ciutat de Lleida, “Un model d’impuls de la formació professional des del món local”. A més, trobem ciutats com Cornellà, Granollers, Fuenlabrada, L’Hospitalet, El Prat, Tarragona, Terrassa i Vila-reial. Entre els objectius a aconseguir a més de l’intercanvi d’experiències entre les diferents ciutats, està definir possibles itineraris per a potenciar la formació professional i elaborar una guia de projectes i activitats  en referència a aquest tema.

Ciutats Educadores

Encontre Ciutats Educadores al Castell dels Templers de Gardeny (Lleida), 2016. Regidor d’Educació Òscar Borrell i Tècnica d’Educació Emilia Tortosa.

 

Comparteix a xarxes
Tradueix»
Skip to content